Cukiság, az állatkínzás új formája

Az állatos képek – és most már a videók is – mindennapjaink részei. Cuki kutyák, cicák, nyuszik, mókusok, kenguru bébik, meghökkentő állatpárosok néznek ránk vissza a Facebookon, rendkívül mókás helyzetekben. Mindannyian szeretünk szórakozni, nincs is ezzel semmi baj. Viszont ezek az állatok vajon minden esetben velünk együtt mulatnak?

dreamstime_xl_31493379_small.jpg

Az állatkínzást általában úgy értelmezzük, hogy valaki fizikailag alaposan helybenhagy egy kutyát úgy, hogy annak külső jelei is vannak. Egyértelműen beazonosítható az, hogy tettlegességre került sor.
Viszont az állatok jólléte nem csak a bántalmazások során sérül, hanem akkor is, hogyha olyan életkörülményeket teremtünk, ami az állat egészségére ártalmas, mentális állapotát veszélyezteti.

Az alábbi rendkívül cukinak értékelt videó bejárta a Facebookot:

Tekintsünk el a régimódi felfogástól és ne kérdezzük meg azt, miért van egy kutyán ruha.
Azt viszont érdemes lenne megkérdezni, hogy egy kutya – ismerve a teljesen eltérő anatómiai felépítését – miért van az emberhez hasonló ülő pózban, amikor az a kutya egészségének egyáltalán nem tesz jót. Meg lehet tanítani a kutyát erre, illetve bármire, amiért jutalmat kap. Még akkor is, hogyha ezzel a saját egészségét veszélyezteti.
Az pedig teljesen érthetetlen, miért chipset eszik egy kutya. Egyrészt nem neki való és nem csak a benne lévő adalékanyagok miatt. A kutya rágása teljesen más, mint az emberé és az éles darabkák könnyen felsérthetik akár a szájpadlását, vagy akár a nyelőcsövét.
Másrészt pedig, ha olyan a kutya fejének csontozata, a feje simán beszorulhat a zacskóba.

A stressz nem csak ez emberiség nyavalyája. A stressz okozta biológiai folyamatok nyomai az állatok szervezetében is kimutathatók, mi több, nem idegen a pszichoszomatikus (a lelki eredetre visszavezethető) betegségek kialakulása sem.
 A stressz esetében fontos, hogy az ne tartós legyen, ne kényszerítse olyan helyzetbe a kutyát, amelyből úgy érzi, nem tud kimenekülni.  
Úgy, ahogy a kutyánk biológiai igényeiről sok esetben keveset tudunk, ez még inkább igaz a kutyák viselkedésére, mentális igényeire és a kommunikációjuk ismeretére.

Az alábbi videó, amiben kölyökkutyus, virág és pillangó szerepel, szintén több ezer embernek okozott kellemes pillanatokat:

Aki ismeri a kutyákat és képes olvasni a viselkedésükből, egyértelműen tudja, hogy ez a kutya nem mosolyog, mert az orrán ott a pillangó.
Ellenkezőleg: ez a kutya fél és a helyzetét stresszként éli meg.
Hátracsapja a füleit, a szemeit összehúzza, látszik rajta, hogy megfeszül. Közben pedig vicsorog.

Így néz ki az a kutya is, amelyik kitör és támad, ha nem szűnik meg a fenyegetettség és nem bírja tovább a terhelést.
A kutyatámadások nagyon nagy része családon belül történik, főleg gyerekek irányába.

Mindkét videó esetében mondhatjuk azt (persze ha nem fogadjuk el a tényt, hogy ezeknek a kutyáknak valójában egyik helyzet sem jó), hogy ettől függetlenül ezek nem tartós élethelyzetek és különben is, minket szórakoztatnak.
A kutyák ilyen jellegű bemutatása nem mutat jó példát azok számára, akik nem ismerik őket annyira, nem képesek olvasni a kommunikációs jeleikből. Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák viselkedését már így is teljesen félreértjük.
Ha ez lesz a követendő példa, hogyan kell kutyát tartani és kutyával bánni, akkor hamarosan nagyon nagy bajjal találjuk szembe magunkat.

Érdemes megnézni a videókhoz írt reakciókat is. A hozzászólók kb. 90%-a tartja a látottakat cukinak, édesnek. A maradék 10% képes a dolgok mögé tekinteni kicsit. Sok esetben a véleményük totális lehurrogást kap.
Ez az arány jól mutatja azt, mennyire vannak képben az emberek a kutyákkal kapcsolatban. Elszomorító.

Alapjáraton úgy reagálunk, hogyha egy adott helyzet nekünk vicces, automatikusan feltételezzük, hogy az vicces a kutyának is.
Egy kutyának attól nem lesz eredendően jó, hogy az adott helyzet nekünk örömet okoz. A kutyának akkor lesz jó és akkor lesz boldog, ha a saját igényei kielégítést nyernek. Nem az emberé.

Az állatokat jó ideje használjuk fel arra, hogy szórakoztassanak minket. Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy a cuki videók gyártásában pénz van. Ha valaki jól csinálja, nem is kevés.
Ahogy nőtt a tiltakozás a régimódi szórakoztató formák ellen, amelyek állatokat használnak fel, mint például a cirkuszok, úgy emelkedett ki észrevétlenül egy újfajta irányzat.
Nem vesszük észre, hogy egyre több esetben a kutyákat tőlük teljesen idegen és káros helyzetbe kényszerítjük, mivel emberi szemmel nézve ez vicces. Ezen nevetünk és közben egy teljesen téves képet kapunk róluk, amely az internetnek hála, vészes gyorsasággal tovaterjed. Csupán azért, mert nem vagyunk tisztában a kutyák igényeivel. És ha ez így megy tovább, ez csak rosszabb lesz.

*** YouTube csatorna: https://www.youtube.com/kutyabajok ***

Fotó: Dreamstime.com