Kert vagy lakás?

Örökzöld vitatéma, hogy mennyire egészséges dolog kutyát tartani a „panelban”, illetve sokszor elhangzik, hogy csak annak kéne kutyát tartania, aki kertesházban él. Mennyire határozza meg az élettér a kutya egészségét? Hol lehet úgy tartani egy kutyát, hogy biztosítva legyen a jóléte? Hol a legjobb egy kutyának? Kertben vagy lakásban?

dreamstime_xl_25776921_s.jpg

Nehéz lenne összeszedni a valaha elhangzott összes érvet és ellenérvet azzal kapcsolatban, hogy hol is érdemes – vagy ahogy sokszor elhangzik – kizárólag hol lenne szabad kutyát tartani.

Ha már vitára kerül sor, a kertesházasok arra esküdnek, hogy kutyát normálisan csak úgy lehet tartani, ha van kert is. Mert amellett, hogy ki tudja mozogni magát, több inger is éri. Meg ugye azért mégiscsak egy állatról beszélünk…
Aki pedig lakásban tart kutyát, úgyszintén előhozza saját tapasztalataira épített védelmi beszédét, hogy mi mindent lehet tenni kompenzálásként, amivel a szabad ég alatt való élet hiányát kárpótolni lehet egy kutya esetében.

A fentieket helyezi teljesen új megvilágításba egy nemrég publikált írás, amely teljesen más aspektusból közelíti meg a dolgot.
A mozgástér megléte mellett – ami általában a legerősebb indok szokott lenni a vitában – színre lépett egy teljesen új szempont: a kutyával való törődés és a vele együtt töltött idő fontossága. Mennyire hanyagolunk el egy kertben tartott kutyát, feltételezve, hogy kevesebbet kell foglalkoznunk vele, hiszen teljesen jól elvan ott magában?

Most akkor hol az igazság?
Tegyünk fel még pár kérdést!

Tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi a jó a kutyának és mik azok a helyzetek, amelyekkel tényleges kárt okozunk neki?
Képesek vagyunk-e megkülönböztetni egy átmeneti kellemetlenséget azoktól a helyzetektől, amelyek hosszú távon, vissza nem fordítható módon károsítják egy kutya fizikai vagy mentális egészségét?
Mindezen tényezőket figyelembe véve le tudjuk-e egyszerűsíteni az egész kérdéskört arra a szintre, hogy egy kutyát vagy kertben, vagy lakásban kellene tartani?

Ha figyelembe vesszük egy adott kutya adottságait, tulajdonságait, mentális igényeit, ez több esetben automatikusan kizárja a kutya megfelelő tartását vagy lakásban, vagy kertben.
Egy nagytestű kutya, amely esetleg még fajtajellegét tekintve vadászatra termett, nem igazán fogja magát jól érezni egy garzonlakásba zárva és ezzel szemben egy kistestű vagy rövidszőrű kutya sem fog túlságosan örülni a fogcsikorgató téli időjárásnak.

Viszont nézzük azokat a helyzeteket, amelyek nem ennyire egyértelműek.
Mennyire rossz egy lakásban tartott kutyának a több órás egyedüllét, hogyha naponta egy-két óra időtartam alatt lefárasztják a szabad ég alatt valamint megfelelő feladatokkal lekötik a figyelmét és biztosítják a megfelelő agyi ingereket?
Mennyire van szüksége egy kertben tartott kutyának arra, hogy a gazdája napi szinten, huzamosabb ideig foglalkozzon vele? Hol sérülnek a kutya igényei, hogyha nap végén nem gyömöszölik agyon? Megugatja a postást, megkergeti a szomszéd macskáját, nézegeti a pillangókat, heverészik, szaglászgat. Rossz lesz-e neki attól, hogy az ember jelenléte nagyobb mértékben kimarad az életéből?

És egyébként is. Mekkora az az időtartam, amelyre egy kutyának feltétlenül igénye és szüksége van az ember társaságában? Attól, hogy örül a jelenlétünknek, nem következik egyértelműen, hogy ha nem vagyunk ott, akkor az neki valójában rossz lenne. A kutyák nagyon jól el tudnak lenni magukban is ha más körülmények adottak.

Minél többet tudunk meg a kutyák biológiai működéséről és a viselkedésük mögött meghúzódó kognitív folyamatokról, annál jobban rájövünk arra, hogy mennyire bonyolult fajjal van dolgunk. Így hozta az élet. A beilleszkedésük az emberi közegbe létrehozott egy rendkívüli mértékben alkalmazkodni tudó egyedet, viszont ennek következménye lett az is, hogy bonyolultak.
És bonyolult az igényrendszerük is, főleg, ha minden tényezőt figyelembe akarunk venni nagy általánosságban, vagy egy adott szituációra levetítve.
Ha ez még nem lenne elég, ahány kutya, annyi féle.
Az, hogy egy kutyának ténylegesen mikor jó és mikor rossz, sokkal nehezebb megállapítani, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk.

És hogy hol érdemes kutyát tartani, kertben vagy lakásban? Ott, ahol komplex módon képesek megérteni és figyelembe venni az adott kutya igényeit és ezek kielégítését optimalizálni tudják és akarják is.
Tökéletes állapot nincs. Nem is tudjuk azt eldönteni, hogy egy kutyának valójában mikor mi jó. Az esetek többségében azért, mert a saját emberi szemszögünkből és igényeink alapján próbáljuk kitalálni (és sok esetben ráerőltetni), hogy egy kutyának mi lehet a jó.

*** YouTube csatorna: https://www.youtube.com/kutyabajok ***

Fotó: Dreamstime.com