Állatvédő vagy?

A kérdés elég bagatellnek tűnhet első ránézésre. Mindenkinek megvan a kész válasza arra, hogy ki is az igazi állatvédő. Mégis, az ördög sokszor a részletekben rejlik és hiszem azt, hogy sok esetben csak a felszínt látjuk, az alapján gondolkodunk. És így elsiklunk apró, viszont lényeges dolgok felett.

dreamstime_xl_14581292.jpg

Sokat szoktam lovagolni azon, hogy szavak, kifejezések valójában mit is jelentenek és tisztában vagyunk-e azzal sok esetben, hogy miről is beszélünk.
Azért teszem ezt, mert számos félreértést generál. Például amikor felelős állattartásról beszélünk, olyan dolgokon lovagolunk feleslegesen, amin nem kéne, ezzel szemben rendkívül fontos dolgokat pedig teljesen figyelmen kívül hagyunk.
Ha Magyarországot nézzük, az állatvédelem megközelítése önmagában megér pár gondolatot.

Mind a köznapi, mind a szakmai vonalat ha megnézzük, az állatvédelem javarészt – sok esetben pedig kizárólag – az utcára dobott állatok mentéséről, rehabilitációjáról és újra elhelyezéséről szól.
Szerencsére a prevenciós tevékenységek és az állatok jólétének egyéb vetületei is megjelentek már. Nem mondom, hogy nagy léptekkel, de ezek a tevékenységek is egyre jobban terjednek az állatvédelemmel foglalkozók körében. Leginkább oktatásról, népnevelésről beszélünk, főleg az ifjabb generációk esetében.
Ezen kívül pedig van még egy csomó olyan terület, ami leginkább az állatjóléthez kapcsolódik, csak sajnos nem igazán lelhető fel idehaza. Szerencsére maga a „jólét” fogalma az állatok esetében már megjelent, úgyhogy csak bízni lehet abban, hogy ezt majd követi egy sokkal szélesebb spektrumú gondolkodásmód.

És kit tekinthetünk állatvédőnek?
Ez attól függ, hogy milyen tevékenységeket pakolunk bele magába az állatvédelembe. Ez pedig attól függ, hogy mitől akarjuk „megvédeni” az állatokat.
Ha a legelterjedtebb és legklasszikusabb megközelítést nézzük, akkor az az állatvédő, aki legalább egy állatmentésben, vagy az azt követő rehabilitációban részt vett.
Ha kicsit nyitottabban gondolkodunk, akkor az is állatvédő, aki fogja magát és elmegy a helyi óvodába előadást tartani, megtanítani a felnövekvő generációnak, hogy tisztelje az állatokat. Mert ha tisztelni fogják, a jövő állatvédőinek kevesebbet kell küzdeniük.

És ha még ennél is jobban kitágítjuk a tudatunkat és egy nagyon-nagy spektrumon tekintünk az állatvédelemre, akkor belevesszük azt is, hogy az állatok jólétben élnek. Megfelelően tápláltak, mentesek mindenféle betegségtől, kellőképp ki tudják élni mozgásigényüket, nem unják halálra magukat és fordulnak be, hanem mentalitásnak megfelelően foglalkoztatva vannak. (És a listát hosszasan lehetne folytatni.)
Ha így gondolkodunk az állatok jólétéről és védelméről, akkor ehhez nagyon sok mindenki hozzájárul!

Mert akkor itt vannak a kutyakiképzők, akik segítenek a kutyák viselkedését megérteni és csiszolni. Megtanítják a kutyát és jobb esetben a gazdáját is, hogy egy neveletlen eb hogyan képes integrálódni az emberek világának hétköznapjaiba. Ezért lesz kevesebb baj otthon.
Ott vannak még például az állatorvosok, hogy miért, azt szerintem felesleges felsorolni. Ott vannak még a kutyakozmetikusok, akik bizonyos fajták esetében nagyon fontos egészségmegóvó beavatkozásokat végeznek. Tessék csak megnézni ennek hiányát. Állatvédő például egy újságíró, aki foglalkozik a témával és felhívja a figyelmet bizonyos dolgokra, aztán még ott van pl az a szomszéd, aki szól Marika néninek, hogy oké, hogy a tacskó vicces túlsúlyosan, viszont ez neki nagyon egészségtelen.
És még egy bónusz kérdés: Vajon az a személy állatvédő-e, aki sosem volt közvetlen kapcsolatban az állatvédelemmel, de lát egy út szélén bóklászó kicsapott kutyát?

Ha egy olyan cselekedetként tekintünk az állatvédelemre (és ne feledkezzünk meg az állatjólétről sem!), amely következtében egy állat életkörülményeit jóvá vagy jobbá tesszük, vagy megóvunk a sérüléstől (ez lehet akár mentális is), illetve a bajbajutottakon segítünk, akkor nagyon-nagyon sok mindenkit tekinthetünk állatvédőnek.
És miért is fontos ezzel foglalkozni, hogy ki állatvédő és ki nem az? Azért, hogy mindenki érezze saját felelősségét. Akármennyire kicsit is tesz, annak minden bizonnyal kihatása van. És ugyanúgy kihatása van annak, ha valaki valamit nem, vagy rosszul tesz. Ebből vannak a problémák.
Egy dolog viszont fontos: olyat cselekedjünk, amelynek tényleg kihatása van a valós problémákra.

*** YouTube csatorna: https://www.youtube.com/kutyabajok ***

Fotó: Dreamstime.com